737 469 128
dietetykainsulinka@gmail.com
Instagram

Przepis na jagielnik w wersji vege


Dalsza część tart bez pieczenia - łatwa, całość zajmie Wam 15 minut, a warto. Pyszna, a spód nie rozwala się ;)

owsianka

SPÓD:
1 łyżka oleju np. kokosowego
3/4 szklanki orzechów (u mnie ziemne nieprażone i niesolone)
8-12 daktyli (zalewamy je gorącą wodą na 15 min)
2 łyżki kakao niesłodzonego
2-3 łyżki wody po daktylach


MASA:
2 torebki kaszy jaglanej (200g)
1/2 puszki mleczka kokosowego
8-12 daktyli ((zalewamy je gorącą wodą na 15 min)) lub ksylitol/miód/erytrol - ok. 3 łyżek
cynamon lub laska wanilii lub kakao
1 banan
2 łyżki masła orzechowego lub dżem 100%
+owoce do dekorowania


Spód: orzechy mielimy. Wszystkie składniki na spód blendujemy/miksujemy razem i wylepiamy formę (u mnie 20 cm ).

Masa: ugotowana i przestudzoną kaszę dajemy do miski, dodajemy mleczko kokosowe, daktyle lub ksylitol/erytrol/miód, cynamon/wanilię/kakao i blendujemy, aż masa będzie gładka. Spód smarujemy masłem orzechowym lub dżemem, kladziemy plasterki banana i wlewamy masę, rozprowadzamy ją dokładnie i równo. Posypujemy owocami , można startą gorzką czekoladą albo wiórkami kokosowymi