737 469 128
dietetykainsulinka@gmail.com
Instagram

3 Pomysły na owoce leśne


Sezon na owoce leśne trwa – warto z niego skorzystać, nie tylko dlatego, że owoce leśne są bogate w witaminy, zawierają wiele antyoksydantów i mają niski indeks glikemiczny, ale również po to, aby urozmaicić naszą dietę i tworzyć smaczniejsze potrawy. Dziś przedstawiam 3 łatwe i szybkie przepisy z wykorzystaniem tych leśnych skarbów

owsianka

Placuszki twarogowe z borówkami
Tarta z mąki kokosowej z kremem
Porzeczkowy sos do mięsa

1) Placuszki twarogowe z jagodami

Składniki:
Kostka twarogu półtłustego
3 jajka
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki (np. pszenna typ 2000, orkiszowa, gryczana)
3 łyżki ksylitolu/erytrolu
Borówki lub inne owoce

Do miseczki dajemy wszystkie składniki oprócz jagód i miksujemy/blendujemy. Do masy dodajemy borówki lub inne owoce i mieszamy masę. Smażymy placuszki nakładając 2 łyżki na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub na łyżce używanego przez nas oleju/masła. Obracamy placuszki, kiedy pojawią się bąbelki na wierzchu.

2) Tarta z mąki kokosowej z kremem

Spód:
4 jajka
3 łyżki ksylitolu/erytrolu
5-6 łyżek mąki kokosowej
2 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
Krem :
1-2 szklanki ulubionych owoców leśnych
1 jogurt grecki gęsty
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu/erytrolu
100 ml mleczka kokosowego

Spód: Składniki na spód miksujemy/blendujemy razem – wykładamy masą sylikonową formę na tartę (20 cm) lub zwykłą formę posmarowaną lekko tłuszczem. Masa powinna być lepka i gęsta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
Krem: wszystkie składniki oprócz owoców mieszamy lub blendujemy. Nakładamy krem na ostudzony spód tarty i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

3) Porzeczkowy sos do mięsa

1.5 szklanki porzeczek
1 Łyżka octu winnego
Pieprz i rozmaryn do smaku
2 łyżki ksylitolu/erytrolu lub miodu
¼ szklanki wody
Wszystkie składniki dajemy do rondelka i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Blendujemy.