737 469 128
dietetykainsulinka@gmail.com
Instagram

Przepis na bezglutenowa bezlaktozową vege tartę z malinami bez pieczenia


Odpowiednia przy IO. Czego chcieć więcej?

Dlaczego bezglutenowa bezlaktazowa i vege? Aby każdy z Was mógł ją zrobić - jest odpowiednia dla diety, w której ograniczamy gluten, eliminujemy nabiał i również dla wegetarian oraz dla tych, którzy nie mają piekarnika.

CZAS WYKONANIA: 15 min + 2-3h (chłodzenie w lodówce)

tarta z malinami

Składniki:

Spód:
- 1 łyżka kakao niesłodzonego
- szklanka orzechów ziemnych niesolonych (niesmażonych i nieprażonych)
- pół szklanki mleka (np. migdałowego w wersji vege i bezlaktozy)
- szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
- erytrol/ksylitol - 2 łyżki lub miód (w wersji nie vege) lub syrop z agawy lub dzikiego bzu

Krem:
- połowa puszki mleczka kokosowego
- ok. 200g jogurtu greckiego lub jogurtu roślinnego (np. kokosowego w wersji bezlaktozy i vege)
- można pominąć i dać całą puszkę mleczka kokosowego, gdyby było zbyt gęste dodać odrobinę dowolnego mleka
- 1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu/miodu lub syropu z agawy lub dzikiego bzu
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 2 łyżki dżemu 100%
+ dowolne owoce do ozdoby - najlepiej owoce leśne.

SPÓD: orzechy mielimy i wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki na masę - mleko wlewamy stopniowo, zagniatając masę, tak aby nie była zbyt sucha. Wykładamy formę tartą.

Krem: smarujemy masłem orzechowym tartę, następnie smarujemy dżemem. Polewamy wymieszanym mleczkiem kokosowym z jogurtem z erytrolem (lub samym mleczkiem ). Układamy owoce.

Smacznego